my home 0

0

0

0

0

0

0

De maanden van het jaar

November &

De Skimmia is de plant voor het najaar en de winter omdat deze plant vanaf september tot en met het voorjaar mooi blijft. Eigenlijk is de Skimmia alle seizoenen een blikvanger in de tuin op het balkon of op het dakterras.
Het aanbod in de winkels begint zo in Augustus met ietwat bleke rose planten. Naarmate het kouder wordt kleuren deze knoppen steeds dieper rood. Het rijp na koude vochtige nachten en in een winters sneeuwbed kleuren deze rode trossen prachtig in toch kale omgeving.
In het voorjaar gaan de rode knoppen langzaam open en vormen zich kleine witte bloemen met een roze hartje.
's Zomers is de Skimmia een aangename onderbreking met het mooie frisgroene blad tussen alle heldere kleuren van de één jarige. En in het najaar.......................dan beginnen de knoppen weer  langzaam te groeien en geven alweer mooie pluimen in augustus. De cirkel is rond.
Een aangename verrassing vind ik de heerlijke bloesemgeur. Je kunt de bloemen eruit knippen en er een mooi boeket mee maken, dit kan van oktober tot aan maart, het is een bos bloemen in eigen beheer.

December

Dit is de maand van de Kerstster. Deze mooie en zeker ook sterke plant krijgt nu even extra aandacht, zo met de feestdagen in het vooruitzicht.
Zoals ik onder Even Apart al heb geschreven bestaat de plantenwereld niet alleen maar uit mooi en lekker. En dit laatste is het waarom ik de Kerstster deze aandacht geef.
Er zullen weinig huiskamers zijn waar deze plant in de maanden december en januari niet voorkomt. Zoals gezegd een mooie en sterke plant.
Het beste staat de ster op een lichte plaats op de vensterbank of tafel bij het raam. Zorg er wel voor dat de bladeren niet tégen het glas aankomen vanwege de kou die dat geeft. Want, vreemd is dat natuurlijk wel, de Kerstster houdt niet van een temperatuur onder de 15 °C en is bij ons alleen in de wintermaanden volop te koop. De Plantenmarkt weet dit natuurlijk en zorgt ervoor dat de plant goed wordt ingepakt als het echt koud is buiten zodat deze goed thuiskomt.
De verzorging is eenvoudig, zorg voor een vochtige potgrond door regelmatig water te geven zonder dat het water onderin de pot of op de schotel blijft staan. Het is de warme en vooral droge lucht die bladval tot gevolg heeft. Eén maal per week een beetje voeding zorgt weer voor mooie bloemen.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen