lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

edible garden Aubergines aubergine paars

Witte Aubergine witte aubergine

Kwekerij teelt aubergine

Eerst een bloem de bloem van de aubergine

Op rolletjes aubergine in de keuken

Meer tips aparte aubergine

Uit de oven aubergine

De aubergine

De Eggplant?
       De wilde vrucht lijkt op een kippenei.

Aubergine, een echte Groenten=Vrucht zoals ik deze meestal beschrijf. De Aubergine is een plant uit de Nachtschadefamilie
waar ook bv. de Tomaat, de Paprika en de Aardappel onder vallen. Ook behoren bloeiende planten zoals de Petunia en de Brugmansia tot de Nachtschadefamilie.
De naam 'Eggplant' komt van de wilde soort, dit zijn kleine ronde bollen met een gele of witte kleur, een Ei. Deze worden nu veel geteeld in o.a. Canada en Nieuw Zeeland.
De ons meer bekende paarse Aubergine vindt zijn oorsprong in Tropisch Azië en is via de Moren Zuid Europa binnen gekomen.
De Aubergine is al sinds mensenheugenis onderdeel van de maaltijd, met name in Azië. In China wordt er in de 1e eeuw al over geschreven in culinaire context.
Vanaf de 9e eeuw was de aubergine razend populair in de Arabische, Turkse en Perzische keuken.
Het is 'pas' in de 15e eeuw dat Italië , Spanje en Portugal zich in deze groente verdiepen en nog veel later, rond 1970, dat er in Nederland serieus Aubergines worden gekweekt.
Het is niet moeilijk te bedenken dat deze ontwikkeling mede dankzij de veelzijdigheid van de Nederlandse samenleving hier aan de grondslag heeft gelegen.
Mijn verhaal over het opkweken vanuit zaden naar een vruchtgevende Aubergineplant zal ik hier naar eigen inzicht voor je neerschrijven.
De aubergine is een opvallende groenten die in vele kleuren en vormen beschikbaar is. Deze heerlijk groente werd hierdoor veelal als sierproduct geteeld voordat de verandering in onze eetgewoonte onze kwekers opviel en hen op andere gedachten bracht. Zij gingen zich bezighouden met het ook op zeer professionele wijze kweken van de Aubergine voor de consumptie.

Wat kunnen wij nu doen in de eigen tuin, keuken of op het dakterras? Je denkt misschien dat dat niet goed kan en het wel erg omslachtig zal zijn. Ik kan je wel vertellen dat het ook veel voordelen geeft om in eigen huis de zaden op te kweken. Je hoeft immers de deur niet uit om water te geven en je kan dagelijks zien wat er met de zaden gebeurt.
Wat je nodig hebt zijn de zaden natuurlijk en een kweekkasje die je op de vensterbank kan zetten. Voor kinderen is het maken van een eigen 'eetbare tuin' zeker erg leuk en ,dat is toch mooi meegenomen, ook erg leerzaam.
Meer tips en trucs zijn te vinden achter een aantal links die je hier op de bladzijde kunt vinden.

Wat nu te doen met onze zelfgekweekte Aubergines? Er zijn veel mogelijkheden om de Aubergine te verwerken in de meest smakelijke recepten.
Achter de de twee foto's aan de rechterzijde klik je naar een website met 'oven' heerlijke recepten met de Aubergine. Mijn eigen keukenprobeersels zal ik later hier nog komen melden.
Bon a petit alvast.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen