my home 0

0

0

0

0

0

0

0De maanden van het jaar

Mei en Juni

We zijn nu in echt in de lente en het aanbod van de verschillende tuinplanten is nu het grootst. De keuze is echt enorm en het maakt het er echt niet makkelijker op om een keuze te kunnen maken.
Ga je eerst nog de IJsheiligen afwachten of zet je de tuin, het balkon of je dakterras nu al lekker vol met al die één jarige, zeer kleurrijke en lang bloeiende buitenplanten.
Want dat is natuurlijk hetgeen de één jarige planten in het voordeel hebben ten opzichte van de vaste planten familie, het bloeit "de gehele zomer door". Er zijn enkele vaste planten die ook een zeer lange bloei periode kennen, deze zal ik later apart bespreken.
Nu eerst de bekende en minder bekende één jarige planten om een eerste keuze uit op te maken. Ik kan bijna niet anders beginnen als met de alom bekende Geranium, zowel de Hollandse boeren en Hollandse hang geranium als ook de overdadig bloeiende Oostenrijkse hanggeranium.
Deze krijgen een extra stukje aandacht. Als je een weelderig bloeiende bak geraniums op het balkon zou willen, kan je het beste voor de Oostenrijkse kiezen. Zeker als je een zonnig maar winderig balkon heb of op etage 4 of hoger zit hebben deze de voorkeur.
Ze zijn er in het rood en rose en mogen rustig door elkaar gepland worden.
Regelmatig voedsel geven is wel belangrijk omdat de bloemen veel energie vragen. Ook heel belangrijk is de uitgebloeide bloemen eruit knippen.
Een extra tip voor als je op vakantie gaat: knip alle bloemen weg en zelfs ook de knopjes. Als je dan terug bent na minimaal 2 weken, met een kortere afwezigheid hoef je er niet zoveel weg te knippen, heb je weer je bakken vol met nieuwe bloemen.
De Hollandse gaan niet zo mooi hangen als de Oostenrijkers en breken ook gemakkelijker af bij een teveel aan wind. Hier tegenover staat wel dat deze geranium in veel kleuren verkrijgbaar is en de bloemen zijn ook groter dan die van de Oostenrijkse. De 'gewone' of de Boeren geranium is oersterk en heeft net als de andere weinig water en regelmatig plantenvoeding nodig. Dit is echt een plant voor al diegene die het water geven wel eens vergeten en toch een bloeiend balkon willen hebben. Ook deze is er in vele zeer uitbundige kleuren zodat een volle bak met geraniums er heel vrolijk uit gaat zien. Andere soorten hoeven er dan ook niet bij geplant te worden en dat is ook beter. Er zijn er niet veel die met zo weinig water toe kunnen.

Prachtige 1 jarige plantjes zijn ook de Lobelia en de Petunia die het heel goed doen in de balkon bakken ,het mooie diepe blauw van de Lobelia laat zich goed mengen met de vele kleuren van de Petunia. Beide soorten houden van een matig vochtige grond en liever niet de hele dag in de zon ,ze kunnen wel de volle zon hebben als je ze dan wel iedere droge dag water geeft. Deze lusten wel een slokje.

Nog even een aantal 1 jarige bij naam genoemd

  • Ageratum Begonia Calendula Exacum
  • Fuchsia Gazania Geranium
  • Lavatera Leeuwebekje Lobelia
  • Petunia Surfinia Viooltjes
  • Vlijtige Liesje Zinnia

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen