De Vijgenboom

Een nieuwe Trend in de geveltuin

De opkomst van de Vijgenboom is dit jaar opmerkelijk te noemen, niet in de laatste plaats vanwege het grote aanbod dit jaar op de veiling.
Mijn hart had deze plant met de heerlijke en gezonde vruchten al wat jaren geleden veroverd.
De geur van de bladeren, deze komt vrij als je erover wrijft, is een heel aparte. Deze is moeilijk te omschrijven en is voor mij alleen duidelijk te benoemen op het moment dat ik de bladeren in mijn handen kan wrijven.
De bovenzijde van het blad is donkergroen en ruw behaard, de onderzijde is eveneens behaard en heeft witte nerven. Aan de Vijgenboom zie je eigenlijk geen bloemen.
Ze zijn opgesloten in een bijna gesloten bloembodem die vlezig is en die wij voor het gemak als vrucht zien. De vrouwelijke bloemen zitten in het ruime deel van de bloembodem terwijl de mannelijke bloemen vlakbij de opening in het puntige deel zitten.

De Vijgenboom die grote vruchten vormt heeft een vette en voedzame grond nodig, maar als je een Vijgenboom in de volle grond plant leg je het beste eerst onderin stenen of wat grotere grintkorrels. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet ongebreideld kunnen doorgroeien en zo alle energie gebruiken die natuurlijk nodig is om vruchten te gaan geven en nieuwe takken te vormen.
De soorten die kleine vruchten geven kunnen toe met een veel 'armere' grond, deze groeien zelfs tussen de rotsen in berg gebieden in onder meer de zuidelijke Europese landen.
Verder wil een vijg graag een zonnige en beschutte plek in de (gevel)tuin, het beste is tegen het huis of schutting op de meest zuidelijk plek. Dit zorgt in de zomer voor extra warmte vanuit de muur of schutting en in de winter wordt de koude wind goed tegen gehouden. Onder deze omstandigheden kan een Vijgenboom wel tot 10 meter hoog worden.
In de winterperiode is het niet een sieraad in de tuin te noemen, de bladeren vallen eraf en de takken staan grillig en kaal in een soort winterslaap te wachten op warmere tijden.
Alleen als er een plotselinge ijsregenbui valt met een langere vorstperiode in het vooruitzicht is het een zeer apart kunststuk te noemen, zonder dat dit gevaar voor de plant oplevert.
Misschien niet bij iedereen bekend, maar de fruittelers bespuiten hun bomen wanneer er zeer plotseling een sterke vorstperiode aankomt. Deze ijslaag beschermd de bomen en hun vruchten in spé.
Heel vreemd is het om in deze tijd te de kleine, nieuwe vruchten te zien die zich in de 'oksels' hebben ontwikkeld. Dit zijn de nieuwe vruchten van het komende jaar. Je doet er wellicht goed aan om in ons natte winterklimaat met ijsregens en soms ijzige Oostelijke winden, deze okselvruchten wel in te pakken met stro.
Liever niet met plastic vanwege verstikking (te strak) of bevriezing (condensvorming).
Zonder deze vruchten zijn er het volgende seizoen geen vruchten te verwachten en soms juist een dubbele oogst wanneer deze de winterperiode hebben overleeft.
Vijgen zijn eerst donkergroen en peervormig, pas wanneer deze rijpen worden ze violet of zwart. De vruchten kan je zowel vers als gedroogd eten, maar weet wel dat ze laxerend kunnen werken.

Op deze bladzijde staan een aantal links met betrekking tot de vijg, de geschiedenis, het gebruik en ook recepten kan je daar vinden.
Maar....

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen