lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

edible garden De Artisjokbloem artisjokbloem


Artisjokken artisjok plant


Artisjokken eten artisjok gekookt


Cynara Scolymus artisjokken planten
De Artisjok

Een Bloem van een Groente

De Artisjok kan je zelf goed zaaien, maar vraagt wel enige aandacht. Is het project gelukt is de beloning groot want deze plant kan zeker 3 jaar vrucht gaan dragen.
Even een beetje meer uitleg hiervoor is geen overbodige luxe denk ik dan toch.
Zaden zijn het hele jaar door te koop en inzaaien kan ook een groot deel van het jaar. Dan wel binnen op de vensterbank of in een warme serre, maar ook voor buiten zijn er verschillende maanden goed om te zaaien.
Vanaf Februari kan men binnenshuis zaaien in een verwarmde hobbykas of in een zaaibakje. Eén keer verspenen wanneer de plantjes ongeveer 6 cm. groot zijn en uitplanten in turfpotjes, deze zet je later eenvoudig met turfpotje en al over in de volle grond of in stenen potten buiten. Let wel op de temperatuur, dus eind mei zal het zeker wel worden. Het is het beste dat je de Artisjok in april al aan de buiten temperatuur laat wennen, ofwel laten "afharden".
Zelf ben ik voorstander van het kweken in potten of balkonbakken welke op een meter hoogte kunnen worden geplaatst, beter voor het lichaam en je zou de plant dan ook kunnen laten hangen wat ook weer erg sierlijk kan zijn.
Je zal in het begin regelmatig de zijscheuten van de plantjes moeten weghalen of tot op 2 blaadjes knippen. De stamstengel wordt hierdoor sterker en zal beter vrucht dragen. Later zullen de zijscheuten minder groeien en  blijven dan zitten.
Als altijd valt of staat de oogst met de omstandigheden van de omgeving zoals de temperatuur en vochtigheid/zonneschijn buiten en van jouw eigen mogelijkheden binnen. De Artisjok houdt van een goed zonnige en windvrije standplaats.
Meer informatie vindt je op mijn pagina De Amateurkweker !


naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen

Mobiel !