lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

tips and trics for plants Passie Flora 0

Passie Flora Quadrang passieflora quadrang

Passie vruchten passieflora

Passie Flora Foetida passieflora foetida

Passie Flora Caerulea passieflora caerulea

Passie Cocktail passoä cocktail

De passievruchten

Oranje van kleur.....maar licht zuur van smaak.

Het is met recht een passionele vrucht, er zijn 2 planten nodig .......
De jonge planten hebben wel meer verzorging nodig zoals geregeld water geven en de oude bloemen eruit halen. Ook de lange uitlopers snoeien is belangrijk omdat dit voor een betere groei zorgt en het maakt de plant sneller sterk. De eerst twee á drie jaren is het goed om de aarde rondom de kleine plant af te dekken met stro of oude bladeren. Hierna is de plant helemaal winterhard en zal het alleen bij zeer strenge vorst nodig zijn om de plant helemaal terug te snoeien.
Het is ook pas na een aantal jaren, en alleen wanneer er twee bij elkaar staan vanwege de kruisbestuiving, dat de passiebloem vruchten gaat geven, de passievrucht.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn. De smaak is wel wat anders als van de passievrucht uit de winkels. Deze hebben een exotische zachte en zoete smaak en de eigen gekweekte soorten zijn eerder licht zuur zoals bijvoorbeeld bramen. Toch is het zeker goed om deze toch te eten aangezien de vruchten boordevol vitamine C zitten.
De Passieflora is een bijzondere en erg populaire plant in veel West Europese landen. Dit is niet in de laatste plaats vanwege de uitbundige bloei van de meeste soorten.
Het is een vaste plant die bijvoorbeeld heel goed groeit en bloeit in een geveltuin, op het balkon of op een dakterras op het zuiden.
Een beschutte plaats met een goed doorlaatbare grond is het beste voor deze winterharde klimplant. De passieflora houdt niet van 'natte' voeten en in de winter kan dit makkelijk bevriezen en de plant zal dan afsterven.
Een uitzondering is de Passiflora ‘Lady Margaret’, een rode bloem met een wit hartje. In het najaar, half oktober, is het nodig om de plant binnen te halen. Overwinteren kan, mits de temperatuur minimaal  16° C en maximaal 20° C is.
Het is zeker één van mijn favoriete buitenplanten,

1* vanwege het gemak waarmee deze groeit
2* de hoeveelheid aan bloemen die de plant draagt en
3* de mooie kleuren die de bloemen van de verschillende soorten hebben.

Een frisse cocktail voor de zomerse dagen.
Ingrediënten
•35 ml Passoä
•20 ml Bols Vodka
•50 ml mangosap
•50 ml cranberrysap
Bereiding
Neem een longdrinkglas en vul deze met de ijsblokjes. Schenk de andere ingrediënten in een shake beker met ijs. Schud het geheel stevig voor 10 seconden. Giet de drank door een strainer (zeefje) in het highball glas.
Garnering
Verse aardbei, kiwi of mango.

Nog even iets meer betreffende de verzorging van de Passieflora op een aparte bladzijde op deze site. Nog meer is te vinden onder de diverse links achter de foto's hier op deze pagina.
Het snoeien gebeurt het beste in het voorjaar wanneer de plant gaat uitlopen, ook hier geld weer dat de plant voller en sterker wordt. Deze jonge uitlopers kan je natuurlijk zelf ook stekken door deze te plaatsen in stekgrond en afdekken met plastic om de luchtvochtigheid op peil te houden, bij +/_ 22°C duurt het zo'n 3 weken.
Als de jonge planten geworteld zijn kan je deze bij de 'moeder' plant plaatsen. Als er genoeg ruimte rondom de plant is kan je ook stekken maken door deze uitlopers over de grond verder te laten groeien. Zorg wel voor voldoende water en voeding en let op de samenstelling van de aarde. Lekker los en luchtig is immers het beste.
Anders dan de passiebloem in de volle grond moet de plant in potten of bakken in de tuin 's winters wel naar binnen gehaald worden. Snoei de houtige stengels in het najaar weg en laat de jonge scheuten zitten. In het najaar voor de eerste vorst naar binnen en in het voorjaar kan deze in april alweer naar buiten, lichte nachtvorst zal de plant wel overleven. De vroege voorjaarszon is zeker goed voor deze wonderbaarlijke plant.
Heb je geen ruimte om de plant binnen te laten overwinteren? zorg er dan voor dat de pot niet op de koude grond staat en pak het gewoon in met een flink pak stro.

naar boven top
 Heb je een vraag of opmerking?
Wachten hoeft echt niet ....................... mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen