lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

my home Verse Basilicum
basilicum

Keukenkruiden
verse munt


Acanthus
acanthus


Pampasgras 0

Monnikskap0

verse kruiden drogen 0


Mode trends
in de plantenwereld

De nieuwste Groene mode

Wat de afgelopen jaren enorm in opkomst is zijn de meer of minder bekende keukenkruiden. Makkelijk zelf te verzorgen zodat je van één plantje langere tijd zelf vers blad kan knippen, heerlijk gewoon.
De kruiden planten die op de markt worden verkocht zijn met veel zorg gekweekt zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en met respect voor de natuur. De schadelijke insecten worden bestreden met behulp van hun natuurlijke "vijanden".
Al wat langer een trend zijn de vaste kruidenplanten in de tuin of op het balkon. Een sprekend voorbeeld is het Muntplantje dat zo gemakkelijk groeit dat je beter van 'woekeren' kan spreken.
Voor het maken van je eigen Muntthee zijn er veel soorten geschikt met ieder een eigen specifieke smaak.
De verse munt die in veel groenten winkels te koop zijn komt van het Marokkaanse muntplantje, deze heeft een sterke maar licht zoete smaak zodat suiker of honing niet echt nodig is.
De Plantenparade heeft een aparte bladzijde gemaakt dankzij informatie van het internet. Meer over Munt

Wat de Plantenparade zomaar een nieuwe trend ziet worden zijn de Mossen en de Grassen.
Zeer verschillend in verzorging en leefomgeving, maar uiterst sierlijk en bijzonder zijn deze plantengroepen zeker.
Tijdens mijn speurtocht naar nog meer sterke en sierlijke planten voor in de borders kwam ik verschillende Kruiden en Heesters tegen met een bijzondere geschiedenis. De Skimmia is ook een heester die dit najaar hoog scoort en die ik verder beschrijf in Verzorging van A tot Z
Deze soorten planten zie ik wel graag staan in de tuinen, solitair in eigen groepen of door elkaar zodat ze bijvoorbeeld een haag kunnen vormen.
Ook op de dakterrassen zijn deze soorten een uitstekende keuze, sterk en weinig windgevoelig.
Het voorjaar van 2009 was er een duidelijke trend naar grote vaste buitenplanten. Met name de Olijfboom met een stam van meer dan 50 jaar was en is een veelgevraagde boom.
Het komende voorjaar zie ik in de eetbare tuin een fraaie en vooral lekkere trendsetter. Er is zoveel te koop op de diverse markten en in de vele planten en groenten winkels dat de keuze niet meer moeilijk hoeft te zijn. Geheel naar eigen idee inrichten is nu alleen nog een kwestie van smaak geworden. Wat gedacht van Augurken en Tomaten, of juist Pepertjes en Paprika's. Andere mooi gekleurde groenten voor in de tuin zijn ook Aubergine, Pompoen en Courgette. Ben je juist een liefhebber van zoete gerechten? Geen probleem, op dat gebied zie je nu al veel Aardbeien in hangmanden, Druivenstokken tegen de gevels en Vijgenbomen in de tuin en op het dak. ook heerlijk zijn de Kruisbessen en de wat zuurdere, maar heel gezonde Aalbessen. Wat nog gedacht van Frambozen en Bramenstruiken, wel een groter onderhoud omdat het graag woekert. Als je die tijd ervoor over hebt dan zijn zoete taarten en heerlijke confitures de lekkernijen uit eigen tuin.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen