lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

my home
0

0

0

0

0

De Oleander

Een sierlijke tuinplant

De verzorging van de Oleander is niet moeilijk als je twee zaken goed onthoud, water en voeding.. Zorg voor een luchtige grond met een basis van een vaste kleiachtige grond die het water tijdens droogte vast kan houden. Begin ieder jaar vanaf half maart met het geven van organische mest en blijf de plant goed voeding geven tot aan september toe.
De plant staat het best op de meest zonnige plek in de tuin of op het terras en met warme zomers zal de plant dan uitbundig bloeien.
Let er wel op dat ze bij een warme droge periode veel en vaak water krijgen en natuurlijk ook de benodigde voeding. Het liefst ook met lauw water zodat de plant het water makkelijker kan opnemen.
Komen er weer regenachtige en koele dagen, let er dan op dat het water goed wegloopt uit de pot of kuip. Er kan gemakkelijke wortelrot optreden als de wortels te nat blijven en het blad wordt geel en valt van de plant af. Het is dan ook belangrijk dat de Oleander in een ruime pot staat en om de paar jaar verpotten is zeker aan te bevelen. Eenmaal vier of vijf jaar oud kan je ook de zogenaamde wortelsnoei gaan toepassen, het beste in het vroege voorjaar zodat de wortels makkelijk opnieuw kunnen gaan groeien. Omdat je nu niet naar een grotere pot gaat wordt het ook tijd om de oude en verdroogde takken eruit te knippen, maar snoei niet te veel omdat er dan te weinig bloemen overblijven en het weer een tijd zal duren voordat er nieuwe bloemknoppen aangemaakt worden.
De oleander kan tijdens de winterperiode goed buiten blijven. Let er wel goed op dat er geen water in de pot blijft staan en dat de potkluit niet uitdroogt. Tijdens de beruchte ijsregens is het ook goed om de plant af te dekken met stro op de kluit en een zogenaamde strooien hoed. Haal de oude en geel geworden bladeren uit de plant en de Oleander is ook tijdens de koude maanden een mooie plant. Eén belangrijke punt mag je niet vergeten; de Oleander is een giftige plant dus let goed op de plaats in je tuin of op je terras/balkon.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen