lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij




2 voeten in het zand






home pagehome

















edible garden De Aardbei aardbei op strobed


aardbeien plant


aardbei in mandje


aardbei toren


aardbei in de bloei


aardbei toren




De Aardbei

Het Zomerkoninkje

De aardbei planten zijn zowel in de plantenwinkels als bij de groenten kramen te koop. De meeste planten worden in de maanden mei en juni op de veiling aangeboden zodat dit de beste tijd is deze in de winkels te kopen. Mijn voorkeur hebben de doordragende rassen.
De oogst van deze rassen loopt uit over een periode van 4 tot 5 maanden waarbij er zowel bloemen als rijpe vruchten aan de plant hangen. Dit betekent dat er tijdens deze lange periode voldoende aandacht aan de planten besteed moet worden.
Bloemen verwijderen bij planten die vol met kleine vruchten zitten bevorderd de groei van de nieuwe vruchten, ook het 'rotten' van de nieuwe vruchten wordt hiermee tegengegaan.
Uitlopers regelmatig afknippen en grote bladeren verwijderen zodat de zon beter op de nieuwe vruchten schijnen kan. Dit lukt allemaal redelijk gemakkelijk als je de aardbeien in een pot kweekt. In de volle grond is de verzorging zeker moeilijker vanwege de kans op rotte vruchten omdat ze op de grond of natte stro blijven liggen. Bij het kweken in een pot hangen de aardbeien immers vrij over de rand als je de jonge planten langs de rand van de pot inplant. Een handige hulp hierbij is door in het midden van de pot een kleine pot zonder bodem te plaatsen zodat de planten naar de buitenrand worden gedwongen.
De aardbei plant zich voort door uitlopers. Aan de moederplant komen lange draden, waaraan de jonge planten beginnen te groeien. Deze jonge planten zijn goed zelf te kweken door sommige van deze planten aan de uitlopers te stekken. De beste uitlopers krijg je door de bloemen te verwijderen zodat alle kracht erin opgeslagen kan worden. De maand augustus is bij uitstek de goede maand om deze jonge planten in de grond te stoppen.
Neem het liefst stenen potten of de speciale aardbei potten die voldoende afwatering gaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent gewone tuinaarde gemengd met de milieuvriendelijke kokosvezels, zo ongeveer half om half.

Het zelf zaaien en opkweken van de aardbei vergt wel meer tijd en aandacht, maar het is heel goed te doen in je eigen vensterbank kas. Het idee van een vensterbank kas is de afgelopen 2 maanden steeds vaster in mijn hoofd gaan zitten. Op een nog te maken bladzijde kan je hier later meer over lezen.

Enkele veel gebruikte rassen bij doordragers zijn:
‘Rapella’ – Dit fors groeiend ras geeft redelijke grote vruchten die goed smaken. Gevoelig voor bodemziekten
‘Ostara’ – Gemakkelijk te telen met een hoge productie, goed van smaak. Rijpen in het najaar goed door. Te oogsten tot eind oktober.
’Selva’ – Grote, matig smakende vruchten, behoeft weinig trossnoei en is makkelijk te telen.

Bron van bovenstaande uit o.a. plantaardig/aardbei in pot

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen