lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

edible garden kiwibes

Kiwi Bloemen kiwibes bloemen

kiwibes boomgaard

Kiwi Bessen onrijpe kiwibessen

onrijpe kiwibessen

De Kiwi kiwibes

De Kiwi Bes

Nog niet zo bekend als de grote broer Kiwi.

Dit is een kleine kiwi met de grootte van een druif. In tegenstelling tot een gewone kiwi heeft deze vrucht een haarloze schil welke je niet hoeft te schillen.
Het is een winterharde snel groeiende klimplant die tot -20°C kan verdragen. Groeit het best in een voedingrijke en goed gedraineerde grond met een normaal vochtgehalte. Met een groeikracht van 30 a 40 cm per jaar kan deze wel tot 7,5 meter uitgroeien.
Zoek een plaats in de volle zon zodat het fruit heerlijk zoet wordt. Als de plant vruchten gaat dragen is een ondersteuning van een hekwerk wel nodig.
Half september tot oktober kan je de rijpe vruchten plukken.
Snoeien gebeurt tijdens de bloeiperiode die loopt van mei tot aan juni. Van 3 of 4 hoofdtakken snoei je de zijtakken terug en laat 3 tot 4 bladeren na de bloemen aan de plant zitten. De zijtakken die niet bloeien mogen tot 2 of 3 bladeren worden teruggesnoeid.
De bloemen kleuren wit met paars maar deze geven geen geur af. Er zijn zowel zelfbestuivende als kruisbestuivende soorten.
De mini kiwi is een zeer zoete, groen gekleurde vrucht met een gladde, dunne schil die je ook kan eten.
Je kan de Kiwibes kopen als plantje of als zelf op te kweken zaadjes, het vraagt wel geduld voordat een zelf gezaaid plantje vruchten geeft.
Gebruik altijd goed zaai en stekgrond en zorg voor schone bakjes.
Strooi de zaden op de grond en niet erin omdat het kiwi zaad onder invloed van licht moet kiemen. Dek het bakje af en plaats deze ongeveer 4 à 6 weken in de koelkast of een vergelijkbare koele plaats. Daarna met lauw warm water wat vochtig maken, de deksel er weer op plaatsen en zet het op een lichte plek weg bij een temperatuur rond de 20°C. Als de temperatuur buiten goed is kan het opgekweekte plantje de grond in.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen