lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

edible garden Verse Tomaatjes zelf tomaten kweken

Vele soorten
op de markt


Moestuintips dakterras

Kassenteelt
dakterras


Tomaten in kas dakterras

Natuurlijk Tomaten
tomaat als een paparika


Moestuintips
grote druivenstruik in geveltuin
tomatencocktail

De 'H' eerlijke Tomaat

 Het Zon_Tomaatje


De tomaat is naar mijn idee een echte groente=vrucht voorbeeld en bekend over de gehele wereld. In welk receptenboek je ook kijkt waar ter wereld dan ook, de tomaat is zeker in 1 of meerdere recepten aanwezig.
Er zijn zoveel soorten die je zelf kan kweken dat ik een link onderaan zal plaatsen naar een in duidelijke taal geschreven tomaten site.  Op mijn pagina zal ik mij beperken tot een paar handige tips over grond, water en licht. Ook zoek ik een aantal goed thuis te kweken soorten op, waarvoor je niet al te veel ruimte nodig zal hebben om te planten.
Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit gehoord hebben van het 'Zontomaatje'. Deze naam geeft direct en duidelijk aan waar het bij de tomaat om gaat, de zon. Hoe meer zon, hoe lekkerder de tomaat is dus zeker waar, maar wil niet zeggen dat je in Nederland of Vlaanderen geen overheerlijke tomaten zelf kan kweken. Een te felle zon de gehele dag zorgt namelijk weer voor uitdroging en barsten in deze groente=vrucht.
Zeker zo belangrijk is de grond waarin wij de plant laten groeien. De aarde moet een luchtige en licht zoute samenstelling hebben en het is dus belangrijk dat je regelmatig bijmest met een zoutoplossing. De eerste keer is het goed om extra kalk aan de aarde toe te voegen aangezien kalk de grond minder zuur maakt.
De tomatenplanten zijn in ons vochtige klimaat wel meer gevoelig voor ziektes door grotere kans op schimmelvorming. Door de planten niet te dicht op elkaar te planten zodat er voldoende ventilering is en de plant niet te lang nat blijft verklein je de kans op deze ziektes. Verder kan je door de plant te ondersteunen met stokken en draden zorgen voor een goede ventilatie tussen de bladeren.
Tijdens droge periodes moeten we wel zelf water geven, maar doe dat zoveel mogelijk onder aan de plant zelf en niet met een gieter of tuinslang zo in het wilde weg alles nat sproeien.
Wacht met het planten in de volle grond tot na 15 mei, de zogenaamde ijsheiligen. De in potten geplante tomaten kunnen wel eerder naar buiten, maar hou wel rekening met onverwachte nachtvorst en haal de potten bij twijfel toch maar naar binnen. Wees voorzichtig met de wortels bij het planten in de aarde, deze zijn hard nodig voor voldoende wateropname maar wel broos.
De tomaat wordt in vele vormen en maten gekweekt en het is juist deze grote variëteit die ervoor zorgt dat zowel de jongeren als de ouderen het een smakelijke groente=vrucht vinden. Op vele manieren kan je de tomaten immers gebruiken. Koud in plakjes of stukjes op brood of in de sla en wat gedacht van een pittige cocktail met tomaat. Warm gepureerd in soepen en sauzen of in plakjes en stukjes heerlijk op de pizza.
Alleen een rijpe tomaat kan gegeten worden. Als de tomaat nog groen is en dus niet rijp, bevat deze een licht giftige (tomatine) stof die de plant zelf nodig heeft als afweer tegen de verschillende ziektes waar de plant gevoelig voor is. Deze stof zit in alle groene delen van de plant waardoor alleen de (rijpe) tomaat eetbaar is.
Hieronder een link naar een duidelijke tomaten website.
de Vrolijke Tuinier
en nog een link met duidelijke informatie over het 'dieven' van de tomatenplanten.
Tomaten 'dieven'.

Heb je na het het lezen van deze informatie over de 'H'eerlijke tomaat nu echt wel zin in een drankje gekregen? Dan zal de volgende cocktail misschien wel lekker smaken......................

Bloody Mary

Voor twee personen
Een halve uitgeperste Limoen
5 delen Vodka Pepper
2 scheuten Tobasco
2 scheuten Worcester
Fijn gestampt ijs
(verse) Tomatensap
1 stengel selderij, een snufje zout
Doe in een longdrink glas een flink wat ijs. Voeg de Vodka, Tabasco saus, limoen sap en Worcester saus toe. Vul het glas aan met tomaten sap en roer. Garneren met een stengel selderij en voeg naar eigen smaak een snufje zout toe.
Proost.


naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen

http://www.vrolijketuinier.nl/groenten_tomaten.htm