lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij




2 voeten in het zand






home pagehome

















edible garden aardbei op strobed

citrusboom

druif

kiwibes bloemen

passieflora

tomaat van eigen bodem

vijgenboom

De amateurkweker

Moestuin of niet, wij willen zelf kweken

Even een begin voor de thuiskweker
Bij het kweken van je eigen groenten of fruit denk je misschien direct aan een eigen moestuin. Dit is niet noodzakelijk, zelfs zonder tuin of balkon zijn er mogelijkheden om zelf te kweken. Met name de SpruitGroenten hoeven helemaal niet naar buiten en zijn heerlijk in de salades, soepen en veel meer gerechten.
Wat kunnen wij nu doen in de eigen tuin, keuken of op het dakterras? Je denkt misschien dat dat niet goed kan en het wel erg omslachtig zal zijn. Ik kan je wel vertellen dat het ook veel voordelen geeft om in eigen huis de zaden op te kweken. Je hoeft immers de deur niet uit om water te geven en je kan dagelijks zien wat er met de zaden gebeurt. Voor kinderen is het maken van een eigen 'eetbare tuin' zeker erg leuk en ,toch mooi meegenomen, ook leerzaam.

De manier van opkweken van de verschillende vrucht=groenten verschilt onderling niet veel. Belangrijk is dat je de zaden het best eerst voorzaait in een kweekkasje op de vensterbank, een warme en zonnige plek in huis en als het kan goed in het zicht. Je wil natuurlijk niet vergeten water te geven aan de kleine ontkiemende zaden.
Geduld is de eerste 2 weken belangrijk, zodra je de eerste sprietjes ziet zal je de aandacht wel moeten vergroten, uitdrogen is geen optie. Je kan hiermee beginnen eind februari, de belangrijke factor in de eerste weken is met name de hoeveelheid licht. Als de zon het laat afweten in de vroege maanden kan je natuurlijk ook een lamp een aantal uren per dag boven het kweekkasje zetten.
Zorg voor een felle, maar niet te warme lamp i.v.m. uitdroging. De plantjes zullen groeien en op het moment dat zij het deksel van de kweekkas gaan raken haal je deze er gewoon vanaf.
Je kan de plantjes nu afzonderlijk oppotten en weer in de vensterbank plaatsen. Nog zeker 3 weken binnen verder opkweken in potjes met goede kweekaarde.
Zodra het weer het toelaat zet je de plantjes buiten en blijf je goed opletten dat ze niet uitdrogen. Te nat is natuurlijk niet goed, buiten is de kans op nare 'ziektes' door de combinatie water en wind vrij groot. ook zal je regelmatig de plantjes moeten plukken en bij sommige soorten zal je ook blaadjes en soms bloemetjes moeten weghalen. Het zogenaamde 'dieven'
Deze richtlijnen zijn natuurlijk afhankelijk van welke soort groenten of fruit je wilt gaan kweken en natuurlijk de temperatuur buiten en van jouw eigen mogelijkheden binnen.
Achter de foto's staan links naar mijn pagina's met meer uitleg over de soorten. Ook heb ik nog een pagina over zaden kweken met meer links en ook wat uitleg over Spruitgroenten.
Op de site van de Vrolijke Tuinier staan ook nog handige tips. Wanneer je geen kas hebt, zet de planten dan op een goed beschutte plek en het liefste afgedekt onder een ruim foliedak zodat de zon de planten niet kan verbranden.
Nu is het water geven en het verzorgen van de plant het enige wat nog rest voor je de vruchten ziet groeien waarna de oogst kan beginnen.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen