my home Vogelvetbollen vogel vetbollen

Narcissen narcissus paperwhite

Skimmia Skimmia, een winterbloeier

Passiebloemen

Oleander oleander wit

Tuin Hortensia

Blauwe Druivenstruik blauwe druivenstruik


Het nieuwe seizoen

Wat groeit er in de verschillende maanden


Ben je op zoek naar wat er in onze verschillende seizoenen groeit en bloeit?
In de balk boven komen de maanden in een uitklapmenu tevoorschijn. Per 2 maanden heb ik geprobeerd wat informatie te geven welke planten er op welk moment in de natuur voorkomen.
Op het internet zijn er reeds verschillende websites die een mooie agenda hebben geplaatst voor allerhande dingen te doen in de tuin. Maar ook de voorgeveltuin, het balkon en het dakterras vragen elk een andere aanpak.
Met name in de de winterperiode hebben de 'vaste' planten op het dakterras of op het balkon andere eisen dan de vaste planten in de volle grond in onze tuinen. De bescherming van de wortels is heel belangrijk voor planten die niet in de volle grond staan, net als de koude wind die zeker op een dakterras veel schade kan aanrichten.
Een aantal handige kleine tips om de komende winter weer goed door te komen zijn zeker geen overbodige luxe.
Een kleine vormsnoei doe je het best begin oktober, de nachten zijn nog niet te koud en de zon laat zich deze maand nog regelmatig zien. Hangplanten kan je nu nog gewoon snoeien en de reeds dode takken vast wegknippen.
Geef de planten een mengsel van wat aarde en koemest, vaak is de aarde in de pot wat ingezakt en is er ruimte bovenop de wortels die soms zelfs vrij zijn komen te liggen. Dit is natuurlijk geen goede basis om de winter in te gaan.
Geef zeker tot aan een vriesperiode regelmatig water, de wind is nadrukkelijk aanwezig in deze maanden en vraagt echt heel veel energie. Ook wanneer het regent, dat wil nogal eens gebeuren nu, de meeste regen valt er immers naast en de plant raakt uitgeput.
Zorg voor een baal hooi in huis zodat je dit rondom de plantenpotten kan aanbrengen zodra de winter zijn intrede doet. De plastic bubbel vellen wil ik niet aanbevelen, ten eerste, het is plastic en ten tweede, het kan voor verstikking zorgen wanneer je dit met een tape gaat vastmaken omdat het anders wegwaait.
Voor de grotere planten en palmen raad ik ook dit stro aan, bind de bladeren omhoog bij elkaar (mits mogelijk natuurlijk) en draai daar het stro omheen en maak vast met wat touw. Bij de buiten palmen is het goed om het 'zwaard' van de palm, zeg maar het hart van de bladeren, eerst apart wat stro toe te stoppen. Dit is dé vitale plek van deze palmen en hier mag je bijvoorbeeld ook nooit water in gieten. De palm zal gaat rotten van binnen en sterft.
Vaak zie ik de Rododendron in de voorgevels en deze vragen niet veel aandacht, maar zorg dat de oude bloemen er nu echt uit zijn en geef een flinke dosis koemest/aarde mengsel. De voortuinen dienen in de stad vaak ook nog een ander doel dan alleen maar als tuintje.
Dus ook bij de andere gevelplanten is een extra dosis voeding zeer gewenst. Hier geldt ook weer dat regelmatig water geven belangrijk en pas als de winter zich echt aandient en het blijft rond het vriespunt kan dit worden stopgezet.

Het onderstaande overzicht geeft per 2 maanden een aantal van de meer en minder voorkomende planten voor dat jaargetijde weer.
Deze bladzijden zijn nog niet volledig, maar zal deze zoveel en zo snel mogelijk verder gaan uitbreiden.

Januari en Februari
Maart en April
Mei en Juni
Juli en Augustus
September en Oktober
November en Decembernaar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen