0

0

0

0

0

0

De maanden van het jaar

Januari en Februari

In de winter is er weinig werk in de tuinen en op het balkon. Wel kan er extra aandacht aan het andere leven in de tuinen gegeven worden.
Zeker nu er veel sneeuw is gevallen is het goed om voor de vogels voerplekken vrij te maken en de bekende vetballen op te hangen.
Hou natuurlijk wel rekening met de poezen en katers in de buurt als je pindaslingers en vetbollen voor de vogels ophangt.

De Vogels,  zoals bijvoorbeeld de Mees, of ook de Lijster


Het begin van het jaar zijn het de bollen, de viooltjes en de primula s die een beetje kleur geven in huis en zijn vanaf december al weer in de meeste plantenwinkels te koop.
De bollen zijn voorgetrokken in mandjes en staan binnen in huis of op het balkon.
De eerste bollen die we buiten in de tuin in bloei zien komen zijn het sneeuwklokje en de crocussen.
Zo half februari, bij een zachte winter, zijn de narcissen duidelijk de smaakmakers van de parken en stadstuinen en ook in de borders langs de straten.
De hyacinten doen het ook erg goed alleen wel een stuk later, deze worden, net als het blauwe druifje veel meer binnenshuis gehouden. In de winkels en op de markt is er een groot aanbod van opgemaakte mandjes met deze en ook andere bollen.
Nog weer later is het dan de tijd van de tulpen in de tuin. Het zijn wel de tulpen die als snijbloemen volop de aandacht trekken en op de markten en in de winkels ruimschoots en tegen redelijke prijs worden aangeboden. Het is al jaren een zeer goed verkopende bloem.
De eerste kleurige planten van het jaar zijn de primula's en de viooltjes en deze veroveren ook als eerste de planten bakken in de tuin en op het balkon. De winterviooltjes zijn al vanaf half november te koop en laten zich zien als er maar even een zonnetje wil doorbreken. De winterviool is één van de weinige planten die ook bij vorst en sneeuw bloemknoppen blijft maken. Ook de mini cyclaam kan op een balkon op het zuiden goed de winter doorstaan. Als het erg koud is laten deze planten de bloemstelen hangen en bij een stijging van de temperatuur komen deze weer gewoon terug overeind en bloeien weer verder.
Ondanks dat het nu de wintertijd is kan je volop genieten van al de beschreven planten.
Weet je dat je de bollen in een mandje of sierpot die je in huis hebt staan kan je bewaren en in november weer in de tuin of in je balkonbak kan planten?

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen