lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

my home
Sinasappel en Citroenen citrusboom


citrusvrucht

Citroenboom citrusboom

Sinasappels
passieflora


Citrusstruiken sinaasappelboompjes

De Citrus vruchten

Boordevol vitamine C

De planten worden meestal in een zware grond gekweekt vanwege de warmte en droogte van de exporterende landen. Eenmaal in Nederland is het veel beter om deze grond te vervangen door een meer luchtige en grof samengestelde grond. De nattigheid veroorzaakt hier problemen als blad verkleuren, blad uitval en ook de vruchten vallen er van af. Het is echter wel belangrijk dat de aarde niet uitdroogt en dit test je het beste door te voelen in de aarde op +/- 3cm onder het oppervlak. 
Het beste meteen na de aankoop verpotten, de plant is immers in volle groei en kan makkelijk opnieuw hechten in de nieuwe grond. Alle vaste grond verwijderen doe je het best door te spoelen met water. Geef de plant een paar dagen rust en matig zon zodat de wortels goed kunnen aanslaan.
Pas de volgende dag water geven met een oplossing van de speciale citrusvruchten voeding. Niet zoveel als de fles voorschrijft hoor, doe maar de helft en dan na 3 weken nog een keer. Normaal is 1 keer in de 5 á 6 weken genoeg, afhankelijk van de temperatuur en nattigheid. Vanaf maart tot aan september mogen we deze plant voeding geven.
Buiten overwinteren wil wel lukken als de Citrus aan de zuidkant tegen het huis op een beschutte plek staat.
Als er geen geschikte plaats buiten is dan beter in een koele ruimte met genoeg ventilatie, slaapkamer of zolder/kelder, maar zorg wel voor voldoende daglicht of maak gebruik van spaarlampen. Als de buitentemperatuur het toelaat, overdag +7C , zie ik de plant het liefste weer buiten staan, eventueel afdekken met stro tegen onverwachte vorst kan natuurlijk altijd en het maakt de citrus boom sterker en kan al wennen aan de warme zonnestralen.
Buiten het gegeven dat de Citrus vruchten allemaal de bekende vitamine C bevatten, zijn er nog meer positieve kanten aan deze heerlijke vruchten. Ze zijn niet alleen heerlijk, en zelfs soms onontbeerlijk, bij een vismaaltijd. Ook de verfrissende werking die het in de thee en in de koele drankjes in de zomer heeft is algemeen bekend. Wat misschien minder bekend is dat het drinken van het sap van de citroen met lauw warm water op de 'nuchtere' maag een positieve werking op de vetverbranding heeft.
Tijdens mijn snuffeltochten over het web kwam ik een interessante pagina tegen met nog meer of minder bekende weetjes betreffende de citrus vruchten tegen.
In de volgende link staat het één en ander op een rijtje
citrusvruchten

Ook hier wil ik afsluiten met een heerlijk drankje waarin de citroen een belangrijke rol speelt:

Mojito

Voor twee personen

Een hele, gewassen, citroen in schijfjes
5-7 blaadjes verse munt
Suikerwater
Witte Bacardi Superior
Fijn gestampt ijs
Koolzuurhoudend water of Tonic

Een heerlijke frisse drank die je natuurlijk net zo sterk kan maken naar wat je lekker vind.
Eerst stamp je de citroen rustig uit en dan de munt blaadjes erin, deze wel voorzichtig 'pletten' zodat je geen kleine stukjes muntblad in je drankje krijgt. Meng nu het suikerwater erdoor en schenk de Bacardi erover en doe het ijs er als laatste bij. Maak het af met het bruisende water en verdeel het over de longdrink glazen.
Proost,maar hou het lekker frisss

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen