tips and trics for plants 0
zamioculcas

0
zamiostekjes

0
zamio

0
z. furfuracea

0
zamio als snijgroen

De verzorging van
de Zamioculcas

Een rasechte topper

Eigenlijk kan er weinig mis gaan bij de verzorging van Zamioculcas. Het is een sterke plant die je overal kan neerzetten. Het beste groeit, en soms ook bloeit, deze plant op een lichte en matig zonnige plek bij een temperatuur rond de 20 graden C. Ook een donkere standplaats is voor deze sterke plant niet echt een probleem, maar dan zal deze minder snel groeien en eventuele bloei zal erg moeilijk tot stand komen.
Deze plant oogt exotisch met niet al te grote dikke, leerachtige en glimmende bladeren. De lange stengels die uit de ondergrondse worteltakken groeien, hebben een dikkere basis met daarin reservewater. De Zamioculcas verlangt matig water in de zomer en tijdens de winter minder dan matig water, liever te weinig water dan te veel. De aarde mag dan zelfs iets uitdrogen mits op een koele plaats in huis, zoals in de vensterbank zonder verwarming eronder dan toch.. Af en toe wat bijmesten met plantenvoeding doet de plant goed, maar ook hier geldt 'niet te veel' omdat dit verkleuring van de bladeren tot gevolg heeft.
De Zamio is ook makkelijk te stekken door er een stengel af te snijden en in de aarde te zetten, zorg ervoor dat deze stekken wel vochtig gehouden worden. Na een tijdje wordt er een wortelstok gevormd waaruit de nieuwe takken en bladeren uit groeien. Je kan de stengels ook heel mooi als decoratief groen gebruiken in een vaas, zodra je de wortels groot genoeg vind zet je deze alsnog in een pot met aarde en voeding.
Ook de bladeren kunnen gestekt worden, er groeien kleine knolletjes aan de bladeren waaruit weer wortels en later de stengels groeien. Al met al een makkelijke plant welke blijft groeien, ook al heb je geen 'groene vingers.
Dit zijn allemaal positieve kanten van deze bijzondere plant, helaas hebben we hier wel te maken met een giftige plant. Zeker bij het verpotten en het stekken moet je hierna altijd weer goed je handen wassen. Dit is eigenlijk altijd wel verstandig als je met planten werkt, het is immers beter te voorkomen dan te genezen ja?

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen