lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

my home Bol Hortensia 0

Gedroogde Hortensia 0

Pluim Hortensia 0

Scherm Hortensia 0

Klim Hortensia 0

Annabelle 0

Bol hortensia 0

De Hortensia

Wie kent deze plant nog niet?

Deze planten zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de meest verkochte soorten op de wereld markt. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het een lang bloeiende plant is die zowel binnen als buiten gehouden kan worden en de kwekers ze bijna het hele jaar door op de veiling onder de klok brengen.
Een groot voordeel van deze plant is wellicht vanwege het gemak waarmee je, als je er op uitgekeken ben geraakt in de huiskamer, de hortensia buiten kan zetten en het daar een zeer aangename struik wordt op de wat meer schaduwrijke plekken in de tuin of op het balkon c.q. dakterras.
Voeg daar ook bij dat je er zeer fraaie gedroogde bloemen uit kan knippen in het najaar voor een mooi bloemstuk en het mag wel duidelijk zijn hoe het komt dat deze planten zo populair geworden zijn.
Het beste is ze gewoon in de volle grond te zetten of, als dit niet kan, in een ruime waterdoorlatende stenen pot. Met wat extra mest en voldoende water kunnen ze uitgroeien tot schitterende en maanden achter elkaar bloeiende planten.
De bloeitijd kan al beginnen eind april/begin mei en kan wel duren tot in november al naar gelang de temperaturen en de regenval.
De kleur die gekocht wordt is niet altijd blijvend en daarom wordt er gebruik gemaakt van de in de handel verkochten "kleurverstevigers". Het is voornamelijk de zuurgraad van de grond die de kleur bepaald. (Hortensia kleurt blauw op een zure grond, paars op een matig zure grond en roze op een basische grond).
Een kleine tip om mee te experimenteren. Koop 2 witte hortensia's en zet de één in aarde met roestige spijkers en de ander in aarde met wat stukjes aluin. De wondere wereld van ijzer en aluminium in de zure grond zal zich laten zien in de kleuren rôse en blauw.
Het snoeien van de Hortensia verschilt per soort en natuurlijk de eigen wens. Er zijn voorbeelden dat een gehele strook langs de weg in het voorjaar werd gekortwiekt tot 5 cm.van de grond en deze in juni weer volop frisse stevige uitlopers liet zien. De bloei was een jaar later wel weer uitbundiger als in het eerste jaar aangezien deze op meerjarig hout beter bloeien.
Zelf zeg ik om nooit tot in het hout te snoeien in het najaar of het moet al helemaal afgestorven of al echt oude takken zijn, die kunnen tot op wel 5 cm. terug gesnoeid worden. Wel kan je de mooie grote ronde bollen in Oktober begin November knippen zolang je er maar genoeg loten en ogen aan laat staan, deze snoei je eerst in Maart weer terug tot op 1 of 2 knoppen met de laatste aan de buitenkant voor een mooie vorm. Laat als het even kan altijd een paar takken in het najaar aan de plant zodat je er zeker van bent weer bloemen te gaan krijgen.
De Klimhortensia is misschien de makkelijkste variëteit aangezien deze geen specifieke eisen aan de grond stelt en zich het jaar rond naar eigen keus groeibeperkend laat snoeien. Het is geen snelle groeier en de oude bloemschermen zijn in de winter zeer mooi en karakteristiek. Wel belangrijk is een schaduwrijke plaats en een beetje begeleiding van de groei in het begin, maar ook als bodembedekker kan deze een deel van de tuin vullen. Is de plant te vol naar uw zin, dan kunt u ook wat takken wegsnoeien om de plant wat meer lucht te geven.
Dat lucht geven is vaak gewenst om aantasting door ongedierte en schimmelvorming te voorkomen.
Als laatste van deze familie nog de Hortensia Annabelle
Wellicht een van de meest sierlijke struiken solitair in een grote tuin of zo middenin als entree. De bollen worden soms zo groot dat de stelen ze niet kunnen dragen. Het minder kort snoeien geeft wellicht kleinere bloemen, maar dan wel zeker vrij hangend in de lucht.


naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen