lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

tips and trics for plants Passieflora Lady Margaret
passieflora lady margaret
Passieflora struik
passieflora vrucht
Passieflora vruchten
0
Passieflora Foetida
passieflora foetida
Passieflora Quadrang
passieflora quadrang
Passie Caerulea
0

De verzorging van
de passieflora

Een sterke en bloemrijke gevelklimmer

De Passieflora is een bijzondere en erg populaire plant in veel West Europese landen. Dit is niet in de laatste plaats vanwege de uitbundige bloei van de meeste soorten.
Het is een vaste plant die bijvoorbeeld heel goed groeit en bloeit in een geveltuin, op het balkon en dakterras op het zuiden. Een beschutte plaats met een goed doorlaatbare grond is het beste voor deze winterharde klimplant. De passieflora houdt niet van 'natte' voeten en in de winter kan dit makkelijk bevriezen en de plant zal dan afsterven.
Het is zeker één van mijn favoriete buitenplanten,
1* vanwege het gemak waarmee deze groeit
2* de hoeveelheid aan bloemen die de plant draagt en
3* de mooie kleuren die de bloemen van deze planten vertonen. Het is met recht een passionele bloem.
De jonge planten hebben wel meer verzorging nodig zoals geregeld water geven en de oude bloemen eruit halen. Ook de lange uitlopers snoeien is belangrijk omdat dit voor een betere groei zorgt en het maakt de plant sneller sterk. De eerst twee á drie jaren is het goed om de aarde rondom de kleine plant af te dekken met stro of oude bladeren. Hierna is de plant helemaal winterhard en zal het alleen bij zeer strenge vorst nodig zijn om de plant helemaal terug te snoeien.
Het is ook pas na een aantel jaren, en alleen wanneer er twee bij elkaar staan vanwege de kruisbestuiving, dat de passiebloem vruchten gaat geven, de passievrucht.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn. De smaak is wel wat anders als van de passievrucht  uit de winkels. Deze hebben een exotische zachte en zoete smaak en de eigen gekweekte soorten zijn eerder licht zuur zoals bijvoorbeeld bramen. Toch is het zeker goed om deze toch te eten aangezien de vruchten boordevol vitamine C zitten.
Het snoeien gebeurt het beste in het voorjaar wanneer de plant gaat uitlopen, ook hier geld weer dat de plant voller en sterker wordt. Deze jonge uitlopers kan je natuurlijk zelf ook stekken door deze te plaatsen in stekgrond en afdekken met plastic om de luchtvochtigheid op peil te houden, bij ongeveer 22°C duurt het zo'n 3 weken.
Als de jonge planten geworteld zijn kan je deze bij de 'moeder' plant plaatsen. Als er genoeg ruimte rondom de plant is kan je ook stekken maken door deze uitlopers over de grond verder te laten groeien. Zorg wel voor voldoende water en voeding en let op de samenstelling van de aarde. Lekker los en luchtig is immers het beste.
Anders dan de passiebloem in de volle grond moet de plant in potten of bakken in de tuin 's winters wel naar binnen gehaald worden. Snoei de houtige stengels in het najaar weg en laat de jonge scheuten zitten. In het najaar voor de eerste vorst naar binnen en in het voorjaar kan deze in april alweer naar buiten, lichte nachtvorst zal de plant wel overleven. De vroege voorjaarszon is zeker goed voor deze wonderbaarlijke plant.
Heb je geen ruimte om de plant binnen te laten overwinteren? zorg er dan voor dat de pot niet op de koude grond staat en pak het gewoon in met een flink pak stro.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen