my home
0

0

0

0

0

0

De maanden van het jaar

Maart en April

Dit zijn voor de meeste tuinliefhebbers de drukste, maar ook de leukste maanden. Na de winter, die soms wel erg lang duurt, gaan de groene vingers kriebelen en willen we naar buiten. Het is nu belangrijk om de tuin, balkon en terras op te ruimen en plaats vrij te maken voor de eerste voorjaarsbloeiers.
Ik heb een voorliefde voor de opgepotte bollen, maakt niet uit welke soort. Het zijn de eerste bloemen die buiten het voorjaar aankondigen en je kent ze natuurlijk wel, toch wil ik er even een aantal noemen om een beeld te geven wat er al vroeg in het jaar te koop is.
Sneeuwklokje
Kleine witte bloem die na de eerste zonnestralen al tevoorschijn komt.
Crocus
In vele kleuren te zien in bijna alle gemeente parken en kondigen de lente aan.
Druifjes ; Blauwe en Witte
Volop in mooie bakken en manden in de winkels te koop om het voorjaar in huis te halen.
Hyacinthen
Misschien is dit mijn favoriet onder de bollen, veel verschillende kleuren en een heerlijke zoete maar wel zware geur.
Narcissen
Er zijn wel 35 soorten narcissen en de bekendste is misschien wel de trompetachtige, bijvoorbeeld de Tête a Tête, maar ook de heerlijk geurende Bridal Crown is overal te koop.
Tulpen
Nederland is bollenland en iedere toerist denkt dan aan de tulpen uit Amsterdam. Niet alleen is er een grote aanvoer van de tulp als snijbloem, maar ook opgepotte bollen worden veel verkocht.
Iris
Dit is de meest fragiele bloem van dit rijtje, zeer sierlijk en niet voor niets trok deze de aandacht van grote schilders.
Kievietsbloem
Een onbekend, maar niet onbemind bolletje.
Niet alleen lijkt deze kleine bol op het kievietsei, het is ook in dezelfde tijd dat we deze bol in bloei zien staan als dat de kieviet haar eieren legt.

Als de temperatuur buiten het toelaat kunnen de eenjarige planten naar buiten in de potten en bakken. Ook hier is er een ruime keuze van kleur in de verschillende soorten. Voor het planten in de volle grond is het beter nog even te wachten tot half mei om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste nachtvorst de planten verrast.
Natuurlijk kunnen de violen en de primula's nu echt naar buiten, deze kunnen immers ook een lichte nachtvorst overleven. Andere soorten die nu ruimschoots aangeboden gaan worden zijn onder andere de volgende éénjarige planten

Verbena
Begonia
Tagetes, ofwel Afrikaantje
Salvia
Margrietjes, zowel Hollandse als Spaanse
Euryops ook wel grote ogen genoemd, een geel margrietje

Onderstaande zijn wel meer kou gevoelig en hebben dan ook een beschutte plaats op het balkon en in de plantenbakken nodig.
Vlijtige Liesje
Leeuwebekjes

De Goudsbloem is ook een mooie éénjarige bloeiende plant met dit verschil dat het zichzelf wel heel gemakkelijk uitzaait en dus het volgende jaar weer uitbundig bloeiend tevoorschijn komt. Het is dus belangrijk dat je deze wel goed bijhoud en regelmatig de bloemen wegknipt om een overwoekering in de tuin te voorkomen.
Ondanks dat het in deze maanden regelmatig regent is het zeker belangrijk om zelf ook wekelijks water te geven.0 De wind zorgt namelijk ook voor uitdrogen van de planten en de regen valt meer naast de pot als er in.

Tot zover voor nu wat betreft de maanden maart en april.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen