De verwante soorten komen van de volgende Bron


 
   Verwante soorten

Nog meer verwante soortenKweek zelf de munt voor uw muntthee

APELDOORN MAART 2011 - Een kopje verse muntthee op het terras is heerlijk, maar veel mensen willen dit thuis ook wel eens kunnen drinken. Het kruid is gelukkig gemakkelijk te kweken, heerlijk geurend en bovendien erg handig. Je houdt er onder andere muggen mee op afstand.

        munt
Munt bestaat in verschillende soorten. Bovendien zijn er tal van kruisingen voorhanden:
Groene munt (Mentha spicata)
Groene munt komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa, over het algemeen op natte ondergronden. In het Engels noemt men deze soort spearmint, waarmee men verwijst naar de speervormige bladeren.
Groene munt ken je als ingrediënt van kauwgom, tandpasta, inmaak- en gekonfijte producten. Zelf geteelde groene munt kan verwerkt worden in de Marrokaanse thee en is een weldaad voor de maag.
Appelmunt of witte munt (Mentha suaveolens)
In de vrije natuur is dit een zeldzame plant die je aantreft op voedzame leemgronden zoals oevers of grasbermen. Ook in eigen tuin kan je appelmunt gerust planten. De naam verwijst trouwens naar de geur van dit kruid: het ruikt namelijk naar appels.
Van het midden tot het einde van de zomer toont appelmunt zijn lichte, paarsroze bloemen. Appelmunt smaakt perfect bij couscous, salades, thee of gelatinepudding.
Akkermunt (Mentha arvensis)
Deze van nature Euraziatische plant tref je aan op vochtige, voedselrijke ondergronden, zoals aan het water, in moerasachtige gebieden, bossen en vennen.
Deze soort bloeit van juli tot eind september. Er komen dan kleine, paarse bloempjes te voorschijn. Akkermunt wordt gebruikt als keukenkruid.
Pepermunt (Mentha x Piperita)
Deze steriele hybride ontstaat uit het kruisen van watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata). Je treft hem aan in Midden- en Zuid-Europa. Pepermunt is ’s werelds oudste medicijn. Het verzacht de maag, zou de groei van bepaalde bacteriën tegenhouden en ontspant de spieren. Vandaag gebruikt men pepermunt in thee, ijs, gebak en suikergoed, kauwgom, tandpasta, shampoo en zeep.
Wollige munt (Mentha x Rotundifolia)
Deze kruising houdt van vochtige en voedzame bodems. Vaak tref je hem daar verwilderd aan langs dijken, in bermen of bij sloten.
Munt planten in je tuin
Munt is een kruid dat houdt van koele, vochtige plaatsen. Daarnaast geeft munt de voorkeur aan zon, al zal de plant ook gedijen in halfschaduw en zelfs volle schaduw.
Als je munt in je tuin wil planten, moet je rekening houden met het risico op woekeren. De plant vermeerdert zich namelijk snel via uitlopers - wortelachtige ondergrondse stengels die scheuten vormen. Zorg ervoor dat bij het planten de potrand boven de grond uitkomt om te voorkomen dat de plant begint te woekeren.
Enkele tips:
-  Kies goed doorlatende alkalische grond met veel humus of compost.
-  Plant de scheutjes minstens 30 cm uit elkaar.
-  Gebruik potten of plastic zakken om woekeren tegen te gaan.
-  Overgiet ruimschoots met water.

In de winter graaf je de pot uit en plaats je hem in een serre of in een koele plaats in huis.
Munt, een functioneel kruid

Met munt houd je heel wat plaagdieren weg. Kevers en vlooien in het bijzonder verafschuwen de geur van munt, maar je houdt er ook motten, mieren, muggen, vliegen, bladluizen en witte vliegen mee op een afstand.
Gebruikstips voor munt:
-  Droog de muntbladeren en stop ze in zakjes die je in de kleerkast legt.
-  Een muggenvrije zomerse avond op je terras? Wrijf enkele blaadjes verse munt over handen, armen, nek en gezicht.
-  Verdrijf mieren en muizen met verse munt in de voorraadkast.
-  Plant munt rond de hondenren of het kippenhok om vliegen weg te houden.
-  Plant munt bij kool en tomaten in de groentetuin om witte vliegen en koolwitjes weg te jagen.
-  Plaats het bij een rozenstruik om bladluizen op een afstand te houden.
Recept & bereiding Marokkaanse muntthee
Er is veel variatie in de manier waarop de Marokkaanse muntthee bereid wordt, ook erg afhankelijk van het gebied. Hieronder staat een redelijk simpele manier.

Benodigdheden
- 1 hitte bestendige theepot (berrad, de Marokkaanse theepot)
- Mooie kleine theeglazen
- 1 Liter kokend water
- Suiker
- Groene Munt
- Groene thee (gunpowder)
Bereiding
1. Kook het water in de theepot op het vuur
2. Voeg, zodra het water kookt de groene thee bladeren toe
3. Draai het vuur zacht en laat de thee ongeveer twee minuten goed doorkoken totdat de theeblaadjes openen
4. Voeg dan de suiker en de munttakjes toe.
5. Haal de thee van het vuur.
Het inschenken
Als je de thee wilt roeren kun je dit het beste doen door twee keer een glaasje thee in te schenken en terug te gieten in de theepot. Nu kun je beginnen met het inschenken van de glaasjes. Probeer hierbij een halve meter hoogte aan te houden. Op die manier komt er namelijk een klein laagje schuim op de thee. Let erop bij het vullen van de glazen dat je ze ongeveer tot de helft vult.

Apeldoornse Regiokrant 4 maart 2011