width="100%" height="75">

Home
Wie ik ben wat ik doe
Waar vindt u mij
Persoonlijke noot
Foto album
Verzorging van A-Z
Tips en Trucs
De Trends
Even Apart
Apart,de eetbare tuin
De Plantenmarkt
Product per seizoen
Mijn Favorieten
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
Links


A-Z

top

home

Een paar planten apart
onder de loepDe Kerstster

Deze mooie en zeker ook sterke plant krijgt nu even extra aandacht, zo met de feestdagen in het vooruitzicht.
Zoals ik onder Even Apart al heb geschreven bestaat de plantenwereld niet alleen maar uit mooi en lekker. En dit laatste is het waarom ik de Kerstster deze aandacht geef.
Er zullen weinig huiskamers zijn waar deze plant in de maanden december en januari niet voorkomt. Zoals gezegd een mooie en sterke plant.
Het beste staat de ster op een lichte plaats op de vensterbank of tafel bij het raam. Zorg er wel voor dat de bladeren niet tegen het glas aankomen vanwege de kou die dat geeft. Want, vreemd is dat natuurlijk wel, de Kerstster houd niet van een temperatuur onder de 15 C en is bij ons alleen in de wintermaanden volop te koop. De Plantenmarkt weet dit natuurlijk en zorgt ervoor dat de plant goed wordt ingepakt als het echt koud is buiten zodat deze goed thuiskomt.
De verzorging is eenvoudig, zorg voor een vochtige potgrond door regelmatig water te geven zonder dat het water onderin de pot of op de schotel blijft staan. Het is de warme en vooral droge lucht die bladval tot gevolg heeft. En maal per week een beetje voeding zorgt weer voor mooie bloemen.

Dit nu geschreven te hebben vraag ik aandacht voor het onderstaande:
In tegenstelling tot de oorspronkelijke plant uit Mexico, zijn de planten die hier in potten gecultiveerd worden weinig giftig. Het sap van de planten is irriterend. Bij contact met de huid of met de ogen kan een locale irritatie of een allergische reactie ontstaan.
Op de huid: roodheid, uitslag of netelroos.
In de ogen: bindvliesontsteking met roodheid en tranende ogen.
Na contact van plantensap met de huid of de ogen is  overvloedig spoelen noodzakelijk. Als de irritatie van de huid of de ogen blijft duren is het beter een arts te waarschuwen.
Kinderen worden aangetrokken door de felle rode kleur en hebben de neiging van de blaadjes te proeven. Dit kan aanleiding geven tot irritatie van de mondslijmvliezen met misselijkheid, braken en diarree. Soms kunnen kinderen koorts of huiduitslag krijgen, maar de meeste kinderen hebben na het eten van de blaadjes hier geen last van.
Verwijder de resten uit de mond, eventueel met een nat washandje, en geef water of lekkere thee met honing te drinken. Als de kleine grote hoeveelheden heeft opgepeuzeld aarzel niet en neem contact op met de huisarts.
Bij katten en honden heeft het eten van de bladeren van de kerstster vaak meer ernstige gevolgen. Dieren hebben nu eenmaal de neiging grotere hoeveelheden te eten. Het gevolg kan braken en of diarree (soms bloederig) zijn, ook het niet reageren op het baasje en sterk beven en trillen zijn bekende klachten.

                                     Alvast Prettige Kerstdagen en een Gezond en Gezellig 2010

       Ik hoop hiermee enige duidelijkheid    betreffende de verzorging en omgang te hebben gegeven zonder dat de verkoop van deze bijzondere plant hiervan hinder ondervindt.