lavendula


Mobiel en Tablets
Bestellen
Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarkt
Zelf Zaden Opkweken


waterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome

divers links on one page

0

3 in de vensterbank 0


Aloë na 2 jaar 0


Agave 0

Aloë Vera gesneden 0

Aloë Vera Gel 0

Aloë Vera met olie 0


Aloë Vera

Een bijzondere plant

Met deze heb je echt een makkelijke plant in huis gehaald en dat was misschien wel mijn eerste reden om de Aloë Vera te kopen.
Ondertussen is mijn waardering voor deze plant plant echt gegroeid, niet in de laatste plaats vanwege de schoonheid en de aparte groeivorm.
Veel verzorging heeft de Aloë niet nodig als je ervoor zorgt dat de plant genoeg licht krijgt en zelfs de volle zon geeft geen problemen.
De pot en de grond vragen nog de meeste aandacht, deze moeten in ieder geval goed water doorlatend zijn en de pot het liefste in steen met onderin een opening. Mijn Aloë's staan in Terra Cotta potten die ik 's zomers om de twee weken en dompelbad geef. Te nat zal het niet worden omdat het Terra Cotta het teveel aan water wel opneemt. In de winter gaat het er wel rustiger aan toe.
Het uiterlijk van deze plant, met zijn vlezige grijsgroene puntige bladeren met daar weer een paar korte stekels op, is op zijn zachts gezegd zeer apart. Het is zeker niet onmiddellijk voor iedereen moeders mooiste. In het begin kunnen er zelfs wat vlekken op de bladeren zitten.
Naarmate dat je de plant langer in huis heb staan wordt de schoonheid van deze zeer gemakkelijke plant steeds duidelijker zichtbaar.
De manier van groeien en het zichzelf vermenigvuldigen door middel van het aanmaken van kleine stekjes onder aan de moederplant zorgde bij mij ervoor deze Aloë tot favoriet te maken. Hierdoor wordt het kweken van meer Aloë Vera wel heel erg makkelijk gemaakt.
Zet elke stek die je voorzichtig onderaan van de plant moet afscheuren 2 dagen droog en daarna in een eigen pot. Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en ook een goede losse samenstelling heeft.
Tip:
Het sap en de gel uit deze wonderbaarlijke plant wordt al eeuwen lang vanwege de geneeskrachtige doeleinden gebruikt. Je kan van de plant gewoon een stuk afsnijden en daarna doormidden zodat de gel er gemakkelijk uit gehaald kan worden. Dit wordt gebruikt voor onder andere het bestrijden van brandwondjes, huidirritaties en een schrale huid.
0 Eén van mijn planten was zo groot geworden dat ik er geen goede plaats meer voor kon vinden. Weggooien is geen optie dus...
Heb ik er een massage olie van gemaakt door de dikke bladeren af te snijden en de gel eruit te halen en deze te mengen met Soja olie (gooi de lege bladeren nog niet weg).
Zet een pan met water op het vuur en breng die aan de kook, doe de olie en de gel in een kom of glazen pot en zet deze in de pan met het warme water (au bain marie), roer goed door elkaar met een garde totdat het zich goed heeft vermengt.
De lege bladeren kunnen erbij en eventueel wat citroenschijven, sluit het goed af en laat het een kwartier goed doorwarmen. Nu moet het nog afkoelen en dan kan je het door een grove zeef gieten zodat de bladeren gescheiden worden.
100 gram gel op 200 ml. olie is wat ik heb gebruikt. Om het krachtiger te maken kan je dit proces nog een keer herhalen met weer verse gel en bladeren.
Een volgende keer neem ik hier een andere olie voor, bijvoorbeeld Cocos olie, omdat ik de geur toch ook belangrijk vind.

Ook kan je de oude bladeren onderaan afsnijden en de gel verdunnen met water of thee, dit kan je als licht laxerend middel gebruiken. Kijk wel uit hoeveel je mengt en hoelang je het gebruikt omdat je dit laxeermiddel enkel in beperkte mate mag gebruiken.
Kijk voor de werking van het inwendig gebruik eerst maar even op deze site.
Achter de foto's rechts staan nog een aantal links met meer informatie over deze mooie plant.

naar boven top
Heb je een vraag of opmerking?
Ik antwoord niet direct, maar toch 1 x per maand mail maar naar mij.

Vriendelijke groeten en wellicht tot ziens
Ellen