lavendula


Wie ben ik, Wat doe ik
Waar ben ik
Persoonlijke noot
Tips en Trucs
Even Apart, Giftig
Speciale aandacht
Wereldse Wensen
De Plantenmarktwaterkraan

Mail mij
2 voeten in het zand


home pagehome


edible garden aubergine paars

witte aubergine

teelt aubergine

de bloem van de aubergine

aubergine in de keuken

Meer tips aparte aubergine

aubergine

De aubergine

De Eggplant?
De originele wilde vrucht lijkt op een kippenei.

Auergine, een echte Groenten=Vrucht zoals ik deze meestal beschrijf. De Aubergine is een plant uit de Nachtschadefamilie
waar ook bv. de Tomaat, de Paprika en de Aardappel onder vallen. Ook behoren bloeiende planten zoals de Petunia en de Brugmansia tot de Nachtschadefamilie.
De naam 'Eggplant' komt van de wilde soort, dit zijn kleine ronde bollen met een gele of witte kleur, een Ei. Deze worden nu veel geteeld in o.a. Canada en Nieuw Zeeland.
De ons meer bekende paarse Aubergine vindt zijn oorsprong in Tropisch Azië en is via de Moren Zuid Europa binnen gekomen.
De Aubergine is al sinds mensenheugenis onderdeel van de maaltijd, met name in Azië. In China wordt er in de 1e eeuw al over geschreven in culinaire context.
Vanaf de 9e eeuw was de aubergine razend populair in de Arabische, Turkse en Perzische keuken.
Het is 'pas' in de 15e eeuw dat Italië , Spanje en Portugal zich in deze groente verdiepen en nog veel later, rond 1970, dat er in Nederland serieus Aubergines worden gekweekt.
Het is niet moeilijk te bedenken dat deze ontwikkeling mede dankzij de veelzijdigheid van de Nederlandse samenleving hier aan de grondslag heeft gelegen.
Mijn verhaal over het opkweken vanuit zaden naar een vruchtgevende Aubergineplant zal ik hier naar eigen inzicht voor je neerschrijven.
De aubergine is een opvallende groenten die in vele kleuren en vormen beschikbaar is. Deze heerlijk groente werd hierdoor veelal als sierproduct geteeld voordat de verandering in onze eetgewoonte onze kwekers opviel en hen op andere gedachten bracht. Zij gingen zich bezighouden met het ook op zeer professionele wijze kweken van de Aubergine voor de consumptie.

Wat kunnen wij nu doen in de eigen tuin, keuken of op het dakterras? Je denkt misschien dat dat niet goed kan en het wel erg omslachtig zal zijn. Ik kan je wel vertellen dat het ook veel voordelen geeft om in eigen huis de zaden op te kweken. Je hoeft immers de deur niet uit om water te geven en je kan dagelijks zien wat er met de zaden gebeurt.
Wat je nodig hebt zijn de zaden natuurlijk en een kweekkasje die je op de vensterbank kan zetten. Voor kinderen is het maken van een eigen 'eetbare tuin' zeker erg leuk en ,dat is toch mooi meegenomen, ook erg leerzaam.
Meer tips en trucs zijn te vinden achter een aantal links die je hier op de bladzijde kunt vinden.

Wat nu te doen met onze zelfgekweekte Aubergines? Er zijn veel mogelijkheden om de Aubergine te verwerken in de meest smakelijke recepten.
Achter de de twee foto's aan de rechterzijde klik je naar een website met 'oven' heerlijke recepten met de Aubergine. Mijn eigen keukenprobeersels zal ik later hier nog komen melden. Bon apetit alvast.in Italië fungeert de aubergine zelfs als vleesvervanger in gerechten! De witte en de graffiti varianten ogen door hun opvallende uiterlijk heel exclusief. In de keuken zijn de gebruiksmogelijkheden vergelijkbaar. De witte aubergine smaakt als de paarse variant, maar harmonieert door de kleur beter in veel gerechten. Mag aubergine prominenter aanwezig zijn in uw gerecht? Kies dan voor de graffiti aubergine, die net even iets meer smaak heeft. Tip: Telers adviseren de aubergine niet in de koelkast te bewaren. Beter is een donkere, enigszins vochtige plek in de keuken. Bij een temperatuur van 16 ˚C kan de vrucht wel een week worden bewaard!Deze aubergine is door zijn gestreepte uiterlijk en heldere kleur zeer decoratief op de fruitschaal, maar ook in de pan of wok. Ook al zijn de smaak, vorm en houdbaarheid hetzelfde als van de gewone aubergine, het is de paarse schil met de romige witte strepen die de aandacht trekt en een prima aanvulling voor in de keuken vormt. De graffiti aubergine bevat net zoals andere auberginesoorten weinig calorieën en veel vezels en vitamines. Ook schijnt het eten van aubergines een cholesterolverlagende werking te hebben. Daarmee zijn deze vruchten een goede keuze voor een vegetarisch menu. Naast deze variant is er ook een mini graffiti. Deze onderscheidt zich van zijn volwassen type door een zachtere smaak en dunne schil, waardoor deze aubergine zeer geschikt is voor salades.

Heb je een vraag of opmerking?
Wachten hoeft echt niet ....................... mail maar naar mij.

Vrolijke groe'n'tens van Ellen

naar boven top