De Augurk

Als een Zure Bom of bij de Borrel.

volkstuin De augurk behoort tot de zelfde soort als de komkommer , maar het zijn geheel verschillende rassen. De teelt vindt op het vlakke veld of aan draad plaats. Vroeger was kruisbestuiving nodig, maar tegenwoordig zijn er ook bij de augurk rassen die zonder bestuiving vruchtzetten.
Er worden verschillende sorteringen in vruchtgrootte onderscheiden, zoals 'zeer fijn', 'fijn' en 'middelfijn'. De grootste vruchten worden gebruikt voor de zure bommen. Ook wordt de augurk gebruikt voor het maken van rolmops.
Vanaf Maart kan men binnenshuis zaaien in een verwarmde hobbykas of in een zaaibakje, maar zorg voor warme temperatuur. Eén keer verspenen wanneer de plantjes ongeveer 6 cm. groot zijn en uitplanten in turfpotjes, deze zet je later eenvoudig met turfpotje en al over in de volle grond of in stenen potten buiten. Let wel weer op de temperatuur, dus eind mei zal het zeker wel worden.
Klik hier rechts op de foto om te bestellen.
Zelf ben ik voorstander van het kweken in potten of balkonbakken welke op een meter hoogte kunnen worden geplaatst, beter voor het lichaam en je zou de plant dan ook kunnen laten hangen wat ook weer erg sierlijk kan zijn.
Nu moeten zich zijscheuten gaan ontwikkelen. Neem daartoe, zodra de planten 5 bladeren hebben, de groeitop bij iedere plant weg. Hierna blijf je de plant regelmatig "uitdunnen" en zo zorg je er voor dat de Augurken genoeg ruimte en zon krijgen.
Als altijd valt of staat de oogst met de omstandigheden van de omgeving zoals de temperatuur en vochtigheid/zonneschijn buiten en van jouw eigen mogelijkheden binnen. De Augurk houdt van een goed zonnige en windvrije standplaats.
Meer informatie vindt je op mijn Website !

Shop ! Home !