Terug

         Enkele Zaaitips.

                   Zaaien kan beginnen in de vensterbank

Bij het kweken van je eigen groenten of fruit denk je misschien direct aan een eigen moestuin. Dit is niet noodzakelijk, zelfs zonder tuin of balkon zijn er mogelijkheden om zelf te kweken. Met name de Spruit Groenten hoeven helemaal niet naar buiten en zijn heerlijk in de salades, soepen en veel meer gerechten.
Wat kunnen wij nu doen in de eigen tuin, keuken of op het dakterras? Je denkt misschien dat dat niet goed kan en het wel erg omslachtig zal zijn. Ik kan je wel vertellen dat het ook veel voordelen geeft om in eigen huis de zaden op te kweken. Je hoeft immers de deur niet uit om water te geven en je kan dagelijks zien wat er met de zaden gebeurt. Voor kinderen is het maken van een eigen 'eetbare tuin' zeker erg leuk en , toch mooi meegenomen, zeker ook leerzaam.

Klik rechts op de foto's om te bestellen. Daar vindt je verdere informatie over hoe de bestelling zal worden afgehandeld.
zaaien De manier van opkweken van de verschillende groenten, vruchten en ook bloemen en andere planten verschilt onderling niet veel. Belangrijk is dat je de zaden het best eerst voorzaait in een kweekkasje op de vensterbank, een warme en zonnige plek in huis en als het kan goed in het zicht. Houdt het matig vochtig.
Geduld is de eerste 2 weken belangrijk, zodra je de eerste sprietjes ziet zal je de aandacht wel moeten vergroten, uitdrogen is geen optie. Je kan hiermee beginnen eind februari, de belangrijke factor in de eerste weken is met name de hoeveelheid licht. Als de zon het laat afweten in de vroege maanden kan je natuurlijk ook een lamp een aantal uren per dag boven het kweekkasje zetten.
Zorg voor een felle, maar niet te warme lamp i.v.m. uitdroging. De plantjes zullen zeker gaan groeien en op het moment dat zij het deksel van de kweekkas gaan raken haal je deze deksel er gewoon vanaf.
zaaien Laat de plantjes groeien tot zo 5 tot 10 cm. boven het zaaibakje en dan kan je deze overpotten in turfpotje. Dat is handig omdat je de plantjes compleet met potje buiten in de volle grond of in grote potten kan planten.
Je zal regelmatig de groenten en fruit plantjes moeten plukken en bij sommige soorten zal je ook blaadjes, het zogenaamde 'dieven', en soms bloemetjes moeten weghalen.
Deze richtlijnen zijn natuurlijk afhankelijk van welke soort groenten of fruit je wilt gaan kweken en als altijd valt of staat de oogst met de omstandigheden van de omgeving zoals de temperatuur en vochtigheid/zonneschijn buiten en van jouw eigen mogelijkheden binnen. De vruchtdragende planten houden van een goed zonnige en windvrije standplaats.
Meer informatie vindt je op mijn Website !

Shop ! Home !